Sănătatea orală are o influență semnificativă asupra sănătății generale și a calității vieții. Mai mult de 20% dintre toți adulții cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani suferă de boală parodontală, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților.
Boala gingivală (gingivita) este una dintre cele mai răspândite probleme dentare, afectând peste 70% dintre oameni la un moment dat în viață. Inflamația parodontală și înroșirea țesuturilor moi care înconjoară dintele sunt doi indicatori că ceva nu este în regulă cu dinții dumneavoastră. În stadii mai avansate, aceste simptome sunt însoțite de sângerare în timpul periajului, retracție gingivală, disconfort la mestecat și chiar mobilitate dentară pe arcadă, ceea ce duce la pierderea dinților.
CARE SUNT CAUZELE?
Simptomele apariției bolii parodontale:
- Respirație neplăcută, urât mirositoare;
- Inflamarea și înroșirea gingivală;
- Sângerări în timpul periajului;
- Retracție gingivală;
- Mobilitate dentară;
- Pierderea dinților.
BOALA PARODONTALĂ ARE DOUĂ ETAPE ÎN CARE SE POATE DEZVOLTA. ACESTE ETAPE SUNT CUNOSCUTE DREPT:
O varietate de tratamente sunt folosite pentru a stabiliza pacienții parodontozați, inclusiv aplicarea de substanțe chimice cu efecte antibacteriene și tratamente topice pentru curățarea pungilor parodontale, atât în mod convențional, cât și cu ajutorul laserului dentar. Procedurile chirurgicale sunt uneori utilizate în stadii mai avansate pentru a reduce numărul de pungi parodontale rămase, utilizând biomateriale cu potențial de regenerare a osului și a structurilor de susținere a dinților.