Ortodonția este o ramură a medicinei care se concentrează pe prevenirea, diagnosticarea și tratarea problemelor dentare și ale oaselor faciale cu ajutorul aparatelor dentare.
CINE REALIZEAZĂ TRATAMENTELE ORTODONTICE?
Tratamentul dentar cu aparate ortodontice este eficient numai dacă este efectuat de un specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială.
După terminarea școlii de medicină dentară, ortodontul trebuie să mai parcurgă încă 3 ani de pregătire specializată în ortodonție.
În acest timp, aceștia își dezvoltă expertiza în ceea ce privește modul în care aliniază corect dinții de pe arcadă și cum asigură dezvoltarea corectă a osului maxilarului folosind o varietate de aparate dentare fixe.
CE ESTE APARATUL DENTAR?
Aparatul dentar corectează anomaliile dento-maxilare la nivelul dinților permanenți. Necesitatea purtării aparatului dentar este, în primul rând, de ordin funcțional, și apoi estetic. Aparatul dentar este folosit pentru a repoziționa dinții permanenți, astfel încât să aveți nu numai un zâmbet frumos, ci și unul sănătos. De asemenea, studiul a arătat că persoanele care se confruntă cu malpoziții dentare întâmpină dificultăți în timpul igienei orale și, mai mult, dinții incorect aliniați cauzează carii și se pot fractura din cauza poziționării inadecvate.
Aparatul dentar este soluția recomandată pentru dinții care sunt poziționați incorect pe arcada dentară sau care prezintă spații interdentare inestetice, iar la finalul terapiei ortodontice, pacientul va avea zâmbetul pe care și-l dorește. Ortodontul este preocupat atât de funcția și aspectul zâmbetului, cât și de echilibrul general al feței. De aceea, fiecare plan de terapie este unic și adaptat pentru dumneavoastră.
Beneficiile aparatului dentar:
- Dobândirea unui zâmbet perfect;
- Îmbunătățește funcția masticatorie;
- Corectează fonația defectuoasă;
- Crește stima de sine, tocmai prin dobândirea unui zâmbet cu aspect estetic superior;
- Previne disconfortul dentar, cauzat de poziția incorectă a maxilarului;
- Forțele masticatorii sunt distribuite uniform, astfel încât se elimină riscul de uzură a anumitor dinți de pe arcadă.
DE CE ESTE IMPORTANT SĂ PURTĂM APARAT DENTAR?
Atunci când vine vorba de îmbunătățirea funcționalității zâmbetului dumneavoastră și de îmbunătățirea aspectului acestuia, aparatul dentar nu este doar eficient, ci face și o diferență semnificativă încă din primele săptămâni. Aparatul dentar este utilizat pentru a trata o anomalie, cum ar fi înghesuirea dinților pe arcadă, spații interdentare mari și așa mai departe.
Scopul unui ortodont este de a vă îmbunătăți zâmbetul și armonia facială generală. De aceea, planul dumneavoastră de terapie este unic, creat special pentru dumneavoastră.
LA CE VÂRSTĂ SE RECOMANDĂ PURTAREA APARATULUI DENTAR?
Aparatul dentar nu depinde de vârsta cuiva! Problemele dentare și malocluziile pot fi tratate de către ortodonțiștii noștri fără nicio limitare în ceea ce privește vârsta pacientului.
Aparatul dentar purtat în copilărie, în jurul vârstei de zece-doisprezece ani, produce rezultate într-o perioadă mai scurtă de timp decât aparatul dentar pentru adulți.
Adulții au o structură osoasă mai densă și mai puțin maleabilă, ceea ce explică de ce aparatele dentare durează semnificativ mai mult în cazul acestora.
PAȘII DE TRATAMENT
- Consultația
Ortodontul este specialistul care va evalua și aprecia starea dentară a pacientului. El va recomanda o varietate de teste medicale, cum ar fi, printre altele, fotografii digitale de diagnosticare și radiografii dentare.
- Planul de tratament
După aceea, medicul și pacientul colaborează pentru a construi un plan de tratament bazat pe rezultatele studiului și ale consultului. În acest fel, medicul face ca alegerile de tratament, calendarul acestora și prețurile să fie ușor de accesat. Următoarele etape ale terapiei sunt determinate, acceptate și puse în aplicare în acest mod.
- Profilaxie
Aparatul dentar trebuie aplicat după ce a fost oferite pacientului tratamente profilactice profesionale, indiferent de tipul de aparat dentar ales. Ca urmare, orice lucrare dentară viitoare trebuie să fie precedată de un tratament de profilaxie. Detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, tehnica Air-flow și fluorizarea sunt toate incluse în această tehnică. Pe lângă nevoia pe care o creează înaintea acestui tratament dentar, ea oferă și o serie de avantaje.
- Aplicarea aparatului dentar
O amprentă digitală a cavității bucale poate fi necesară în funcție de tipul de aparat dentar care va fi utilizat pentru tratament. Acesta este un proces rapid și nedureros care durează doar câteva minute și se realizează cu ajutorul scanerului intraoral. În cazul aparatelor dentare fixe, acestea sunt aplicate în mod individual.
- Consultațiile periodice
În funcție de aparatul dentar utilizat, vor fi necesare controale la diferite intervale de timp. Controalele se fac în conformitate cu instrucțiunile ortodontului și este esențial ca acestea să fie urmate cu atenție. Orice variație de timp poate avea o influență semnificativă asupra rezultatului tratamentului!
- Aparatul de contenție
Indiferent de tipul de aparat dentar, la sfârșitul tratamentului ortodontic, aparatele fixe sunt îndepărtate, iar dinții tind să revină la poziția inițială. După îndepărtarea aparatului dentar, pacientul trebuie să poarte un aparat de contenție, pentru o anumită durată de timp. Medicul stomatolog este cel care vă poate spune concret intervalul de timp în care veți fi nevoit să purtați acest aparat (de obicei, pe timpul nopții).
Aparatul de contenție este complet confortabil și se poartă numai după ce aparatul dentar fix este îndepărtat. Rezultatul tratamentului ortodontic este menținut pe termen lung prin purtarea acestui tip de aparat, care reprezintă ultima etapă în tratamentul ortodontic.