Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Militari Residence
0770 848 287 str. Rezervelor, nr. 58A, bloc 1, ap. 6, Chiajna, jud. Ilfov
Moreni
0771 392 012 Bd. 22 Decembrie 1989, nr.3 D, Moreni, Jud. Dambovita
Programare
Blog   -   Implantologie

CE TREBUIE SA STIM DESPRE IMPLANTUL DENTAR

1. Ce este implantul dentar?

Implantul dentar reprezinta un dispozitiv din titan, frecvent sub forma unui surub, care inlocuieste radacina unui dinte natural lipsa. Dupa o perioada de timp in care implantul s-a integrat in os, se ataseaza o alta componenta numita ‘’bont protetic’’, deasupra caruia medicul va plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele care lipseste.

 

Componentele unui implant dentar:

  • Coroana dentara

Coroana artificiala de acoperire are forma, dimensiune  si caracteristici similare dintilor naturali. Aceasta va coexista in armonie cu dintii vecini.

  • Bontul artificial

Face legatura intre coroana si implantul dentar

  • Surubul 

Este implantat in osul alveolar, avand aceleasi functii ca si  radacina unui dinte natural.

 

2. Ce se poate intampla daca nu inlocuim dintele lipsa?

Atunci cand unul sau mai multi dinti lipsesc, apar multiple probleme fizionomice, functionale (dificultati in a manca, dificultati in vorbire), scade stima de sine cauzand probleme in interactiunile sociale.

 

  1. Atunci cand exista un spatiu edentat, dintii adiacenti vor migra spre dintii care lipsesc. Acest lucru va face ca tratamentul sa fie ingreunat sau chiar foarte dificil.
  2. In plus, dupa perioade lungi de timp de la extractia dintelui, osul alveolar-care reprezinta suportul dintelui/dintilor- se poate resorbi, fapt care aduce de asemenea dificultati tratamentului.

3.Care sunt avantajele unui implant dentar?

  • Prezinta forte de masticatie identice cu cele ale dintilor naturali.
  • Nu afecteaza dintii naturali adiacenti

Puntile dentare cauzeaza abraziunea dintilor naturali adiacenti, insa implantul este plasat intotdeauna in zona dintelui lipsa, astfel incat dintii naturali adiacenti nu sunt afectati.

  • Refacerea sanatatii orale imbunatateste considerabil calitatea vietii

Implantul este net superior din punct de vedere fizionomic, avand caracteristici asemanatoarea dintilor naturali. Reface estetica faciala, armonizeaza trasaturile si are efect de ‘’intinerire’’ asupra pacientului.

  • Comparativ cu alte restaurari dentare, implantul este deosebit de confortabil

Datorita implantului dentar puteti beneficia de acelasi confort ca si in cazul unor dinti naturali. Fenomene precum iritatii, dureri gingivale, miros neplacut (halena fetida), incapacitatea de vorbire/alimentatie corespunzatoare, etc. nu apar in cazul implantelor dentare.

  • Implantul dentar are garantat o viata mai lunga decat oricare alt tip de tratament protetic.

Implantul are o longevitate semi-permanenta, in functie de gradul de igiena adoptat de pacient. Pe termen lung, este cea mai economica, confortabila si fizionomica solutie.

 

4. Punte VS. Proteza VS. Implant

 

  • Puntea dentara

Puntea dentara este o restaurare fixa care inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa, realizata prin tratarea si slefuirea dintilor naturali vecini spatiului edentat ce vor deveni dintii stalpi care vor sustine puntea dentara.

 

  • Proteza dentara

Proteza dentara este de doua tipuri: fixa sau mobila. De asemenea, aceasta poate fi partiala- cand se fixeaza pe dintii ramasi pe arcada, sau totala- cand pacientul nu mai prezinta elemente dentare ramase pe arcada (edentat total).

In cazul acestui tip de restaurare, perioada de adaptare este insotita de jena sau chiar disconfort marcat. De asemenea, puterea masticatorie este mai slaba comparativ cu puntea sau implantul dentar.

 

  • Implantul dentar

Implantul dentar reprezinta o metoda de tratament ce permite crearea unor dinti asemanatori celor naturali, atat la nivelul radacinii cat si la nivelul portiunii coronare.

Implantul dentar- intrebari si raspunsuri

  • Este dureroasa interventia chirurgicala pentru realizarea implantului?

Raspuns: Interventia chirurgicala se realizeaza dupa efectuarea anesteziei. Exceptional,  anumiti pacienti pot simti o usoara durere.  Cu toate acestea, daca pacientul urmeaza riguros precautiile si medicatia recomandata, nu sunt motive de ingrijorare in ceea ce priveste durerea.

  • Cat timp dureaza interventia chirurgicala? In cat timp are loc vindecarea?

Raspuns: Interventia chirurgicala are o durata varianta in functie de zona plasarii si numarul implantelor, in general dureaza aproximativ 1-3 ore.

 

In mod normal timpul necesar vindecarii este de 2-3 luni pentru zona mandibulara si 4-6 luni pentru zona maxilara-pentru imbunatatirea osteointegrarii dintre os si implant. Osteointegrarea poate fi diferita in functie de starea generala de sanatate si statusul oral al fiecarui pacient in parte.

  • In cazul existentei unor afectiuni gingivale este posibila interventia chirurgicala pentru plasarea implantelor?

Raspuns: Afectiunile gingivale atrag dupa sine scaderea calitatii si cantitatii osului alveolar. Prin urmare tratamentul este mai dificil, insa prin investigatii amanuntite si alegeri corecte, pacientii pot beneficia de rezultate satisfacatoare.

  • Care este diferenta fortei de masticatie dintre proteza si implant?

Raspuns: In cazul protezei dentare, fortele masticatorii sunt preluate doar de dintii naturali, pe cand in cazul implantului acestea sunt preluate de toti dintii implantati, similar dintilor naturali.

  • Cat de durabil este un implant dentar?

Raspuns: Depinde de gradul de igiena orala a pacientului, insa cu toate acestea este mult mai de durata fata de o punte dentara. Igiena orala deficitara, stilul de viata nesanatos care implica fumatul si/sau consumul excesiv de alcool pot duce la aparitia periimplantitei- scurtand durata de viata a implantului.

ETAPELE NECESARE RESTAURARILOR CU IMPLANTE DENTARE

Pasul 1: Diagnostic si plan de tratament

Pasul 2: Prima interventie chirurgicala

Pasul 3: Osteointegrarea si vindecarea osului

Pasul 4: Cea de-a doua interventie chirurgicala

Pasul 5: Diagnostic si plan de tratament

Pasul 6: Aplicarea bontului dentar

Pasul 7: Plasarea coroanei dentare peste bontul dentar

Pasul 8: Dispensarizarea pacientului, controale regulate

  • In cursul primei interventii chirurgicale are loc plasarea radacinii dentare artificiale ( implantului propriu-zis).

Fixarea implantului se face in cursul primei interventii chirurgicale.

  • Osteointegrarea si aplicarea bontului dentar.

In timp ce se realizeaza osteointegrarea si vindecarea, in cadrul celei de-a doua interventii chirurgicale, bontul este atasat implantului dentar, deasupra acestuia.

  • Atasarea coroanei (restaurarii dentare)

Reprezinta procesul in cadrul caruia dintele artificial este fixat peste bont.

INGRIJIREA ORALA POST OPERATORIE

Pentru rezultate satisfacatoare pe termen lung, este necesara o foarte buna igiena orala!

In cazul in care dupa interventia chirurgicala igiena dentara este neglijata, se pot produce fenomene inflamatorii la mucoasei bucale. Pentru a beneficia de o lunga durata de viata a implantului dentar, pacientul trebuie sa adopte o igiena orala foarte buna, sa realizeze periajul dentar in mod corect si sa se prezinte la controale stomatologice periodice.

  • Prezentarea la consultatii stomatologice periodice (dupa aplicarea implantului)

Este recomandat ca pacientul sa se prezinte la cabinetul dentar cel putin o data pe an. In primul an dupa aplicarea implantului, pacientul se va prezenta la control, astfel:

Dupa o saptamana→ Dupa o luna→ Dupa 3 luni→ Dupa 6 luni→ Dupa 1 an

 

  • Insusirea unei tehnici de periaj corecte

Este stiut faptul ca prin efectuarea unui periaj corect ne putem mentine sanatatea gingivala, prevenind astfel bolile parodontale.

 

Tehnica Bass modificata este o tehnica de periaj special conceputa pentru igienizarea cat mai corecta a suprafetelor dentare, reprezentand cea mai buna metoda de curatare. Este o tehnica mixta de periaj gingivo-dentara care indeparteaza corespunzator placa bacteriana de la nivelul suprafetelor dentare si stimuleaza in acelasi timp circulatia sanguina de la nivel gingival.

 

Pentru completarea periajului, se pot folosi periute interdentare sau ata dentara.

 

Pacientul are un rol esential in ceea ce priveste durata de viata a implantului. Efectuarea periajului dentar corect si complet, precum si prezentarea la medicul stomatolog pentru efectuarea controalelor regulate, garanteaza longevitatea implantului dentar.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.